Hoe goed ga jij om met de veiligheid van jouw huis? Dubbelcheck je voordat je de deur uitgaat of je het gas echt uit hebt gezet, of de strijkbout niet meer aan staat en of je je oplader uit het stopcontact hebt gehaald? Controleer je of alle ramen en tuindeuren of balkondeuren goed zijn gesloten? Hoewel we bekend zijn met de risico’s gaan veel mensen nog niet voorzichtig genoeg om met hun woning. Terwijl de bewoners even van huis zijn, of dit nu een avondje weg of een tweeweekse vakantie is, dringen ongenodigde gasten het huis binnen en nemen waardevolle spullen mee. Of er ontstaat door onoplettendheid brandgevaar, of een andere gevaarlijke situatie. In veel gevallen kan zo’n situatie voorkomen worden. Wat je kunt doen om je huis te beveiligen tegen gevaarlijke situaties lees je in dit blog.

 

Inbraak

We staan er meestal niet bij stil, maar het kan zomaar voorkomen dat inbrekers het op jouw huis hebben gemunt. Om inbraak zo goed mogelijk te kunnen voorkomen, is het in ieder geval belangrijk dat je goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren hebt, voldoende buitenverlichting hebt en een beveiligde bovenverdieping wanneer deze makkelijk te bereiken is. Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten, sluit altijd alle ramen en deuren, verstop geen sleutels buiten de deur, plaats waardevolle spullen uit het zicht en zet ladders en afvalcontainers weg. Vermeld ook niet op sociale media dat je op vakantie bent en geef het huis een bewoonde indruk als je er niet bent. Wil je nu extra beveiliging op de woning, dan kun je een beveiligingscamera of videodeurbel installeren. Zo weet je precies wie er zich rondom je huis begeeft.

 

Brand

De kans op brand in huis kun je zelf aanzienlijk verkleinen. Schakel apparaten bijvoorbeeld helemaal uit in plaats van ze op stand-by te zetten, gebruik altijd originele opladers, laad apparaten nooit langer op dan noodzakelijk, verleng snoeren niet eindeloos met verlengsnoeren, houd de droger vrij van stof, reinig het filter van de afzuigkap regelmatig en plaats kaarsen op veilige plekken buiten bereik van brandbare materialen. Houd daarnaast binnendeuren gesloten en plaats rookmelders. Daarmee heb je vier keer zoveel tijd om te vluchten bij brand. De beste plek voor rookmelders is in de gang of een ruimte tussen keuken en woonkamer, op elke verdieping in huis op de overloop, in ruimtes als de woonkamer en slaapkamer en bij brandgevaarlijke apparaten zoals de wasdroger.

 

Koolmonoxide

Koolmonoxide komt vrij bij onvoldoende verbranding van gas of hout en is giftig. Je kunt het niet zien, proeven of ruiken, maar een vergiftiging kun je als eerst merken aan hoofdpijn, misselijkheid, braken en verwardheid. Oorzaken kunnen zijn een verkeerd geïnstalleerd of kapot gastoestel, slechte afvoer van kachels en open haarden als gevolg van lekken in afvoerbuizen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud en het verbranden van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte. Het is zeer belangrijk om koolmonoxidemelders te plaatsen, toestellen jaarlijks te laten controleren en voor genoeg ventilatie in huis te zorgen.